Migrenske glavobolje su glavobolje koje započinju obično sa jedne strane glave, leve ili desne i traju od nekoliko sati do no nekoliko dana. Postoje tri migrenske glavobolje:

1. Psihogene:

One su veoma česte i nastaju kao posledica umora, anksioznost, stres, izazivaju kontrakciju i napetost mišića vrata. Mogu da dovedu do usporavanja aktivnosti čoveka.

Homeopatija i migrena

2. Migrene:

5%-10% svetske populacije pati od migrena. Uzrok nastanka migrena je nepoznat, ali to stanje prati suženje praćeno ekspanzijom vratnih arterija u glavi i da postoji porodična anamneza glavobolja. Bol je intenzivna, prati je povraćanje i mučnina, buka i svetlost smetaju, a takođe i fizička aktivnost. Napadi se javljaju od jednom godisnje do nekoliko napada mesecno u trajanju po nekoliko sati do nekoliko dana.

3.Simptomatske migrene:

Ove glavobolje predstavljaju simptome neke druge bolesti. Mogu biti simptomi očnih bolesti, sinusitisa, upale uha, ginekoloških bolesti. Glavobolja može i da se javi usled tumora na mozgu, moždanog udara, hipertenzije...

 

Homeopatski lekovi za glavobolje

BELADONA

Glavobolja počinje naglo. Osoba ima osećaj da će glava eksplodirati. Ne može da leži, mora da stoji, smeta mu svetlost i buka. Bol se javlja na desnoj ili prednjoj strani glave. Najčešće u popodnevnim satima.I sam pokret oka dovodi do pogoršanja stanja. Lice je podbulo i crveno.

NUX VOMICA

Bol se obično javlja u potiljačnom delu ili u predelu levog oka. Bol se javlja usled prekomernog uzimanja kafe, alkohola, problemi sa jetrom i sa varenjem. Ujutru počinje bol praćen vrtoglavicom i traje do kasno u noć.

Homeopatija i migrena

SANGUINARIA

Bol počinje sa desne strane u potiljku i širi se na desno oko. Bol se smanjuje pri ležanju.

IRIS VERSICOLOR

Bol i zamagljeni vid su prvi simptomi kod ovog leka. Glavobolja koja se vezuje za želudačne probleme i probleme sa žuči. Pulsirajući i oštri bolovi obično sa jedne strane.

 

 

Ostali lekovi koji mogu da pomognu kod migrena:

Coculus, gelsemium, spigelia, cimicifuga, silicium, argentum-nitricum, nat-mur.

 

 

 

Homeopatija Lena © Copyright 2016 - Beograd