Homeopatija i migrena

Migrenske glavobolje su glavobolje koje započinju obično sa jedne strane glave, leve ili desne i traju od nekoliko sati do no nekoliko dana.

Postoje tri migrenske glavobolje:

1. Psihogene

One su veoma česte i nastaju kao posledica umora, anksioznost, stres, izazivaju kontrakciju i napetost mišića vrata. Mogu da dovedu do usporavanja aktivnosti čoveka.

2. Migrene

5%-10% svetske populacije pati od migrena. Uzrok nastanka migrena je nepoznat, ali to stanje prati suženje praćeno ekspanzijom vratnih arterija u glavi i da postoji porodična anamneza glavobolja. Bol je intenzivna, prati je povraćanje i mučnina, buka i svetlost smetaju, a takođe i fizička aktivnost. Napadi se javljaju od jednom godisnje do nekoliko napada mesecno u trajanju po nekoliko sati do nekoliko dana.

3. Simptomatske migrene

Ove glavobolje predstavljaju simptome neke druge bolesti. Mogu biti simptomi očnih bolesti, sinusitisa, upale uha, ginekoloških bolesti. Glavobolja može i da se javi usled tumora na mozgu, moždanog udara, hipertenzije…

Homeopatski lekovi za glavobolje

  • BELADONA: Glavobolja počinje naglo. Osoba ima osećaj da će glava eksplodirati. Ne može da leži, mora da stoji, smeta mu svetlost i buka. Bol se javlja na desnoj ili prednjoj strani glave. Najčešće u popodnevnim satima.I sam pokret oka dovodi do pogoršanja stanja. Lice je podbulo i crveno.
  • NUX VOMICA: Bol se obično javlja u potiljačnom delu ili u predelu levog oka. Bol se javlja usled prekomernog uzimanja kafe, alkohola, problemi sa jetrom i sa varenjem. Ujutru počinje bol praćen vrtoglavicom i traje do kasno u noć.
  • SANGUINARIA: Bol počinje sa desne strane u potiljku i širi se na desno oko. Bol se smanjuje pri ležanju.
  • IRIS VERSICOLOR: Bol i zamagljeni vid su prvi simptomi kod ovog leka. Glavobolja koja se vezuje za želudačne probleme i probleme sa žuči. Pulsirajući i oštri bolovi obično sa jedne strane.
  • Ostali lekovi koji mogu da pomognu kod migrena: Coculus, gelsemium, spigelia, cimicifuga, silicium, argentum-nitricum, nat-mur.

Call Now Button