Homeopatija u trudnoći

Homeopatija je idealna terapija u toku trudnoće. Većina trudnica kroz ovaj period prolazi sasvim normalno, bez velikih problema, a minorne poteškoće rešava promenom načina ishrane, načina života i nema potrebu ni za kakvim lečenjem.

Neke tudnice nisu u stanju da se izbore sa ovim tegobama ili one kod njih nisu tako blage. Homeopatija je pravi izbor jer je blaga u svom načinu delovanja i nikada ne izaziva sporedne efekte kao što je slučaj sa ostalim lekovima. Homeopatija, olakšavajući tegobe budućoj majci, ona istovremeno stvara uslove za razvoj i rođenje jednog zdravog deteta.

Najčešće tegobe i odgovarajući lekovi:

MUČNINA U TRUDNOCI

Retke su žene koje kroz trudnocu prođu bez mučnine ili da ne povraćaju. Mučnina najčešće prolazi posle navršenog prvog tromesečja i najčešće je to jutarnja mučnina koja nestaje u toku dana. Međutim, neke žene mogu tokom čitave trudnoće da pate od užasnog povraćanja i ono ih sasvim iscrpi.

  • IPECACUANHA – Konstatna samrtna mučnina koja je praćena praznim podrigivanjem. Povraćanje je vrlo teško i ne donosi olakšanje, pogoršava se na pomisao ili od mirisa hrane.
  • NUX VOMICA – Mučnina koja se olakšava povraćanjem, praćena je kiselim podrigivanjem i često gorušicom, stomak je naduven, jezik obložen. Trudnica pokazuje veliku nervozu.
  • PULSATILA – Mučnina sa vrlo malo povraćanja, pogoršava se od jela i pića, a poboljšava na svežem vazduhu i u društvu.
  • SEPIA – Mučnina koja je najgora ujutru, pogoršava se od mirisa hrane. Žena se žali na prazno osećanje u stomaku koje se privremeno ublažava jelom. Trudnica je apatična, iscrpljena, stanje se poboljšava intenzivnim vežbanjem.

OPSTIPACIJA

Ovo je vrlo česta komplikacija u toku trudnoće, javlja se i kod žena koje inače nemaju problema sa pražnjenjem. Posledica je lučenje hormona koji pripremaju mišiće pelvisa na porođaj i istovremeno usporavaju digestivni trakt.

  • BRYONIA – Karakteriše je velka tvrda stolica koja se teško izbacuje, često je praćena glavoboljom koja se pogoršava od najmanjeg pokreta. Žena je vrlo razdražljiva i vrlo je žedna.
  • NUX VOMICA – Česti ali neefikasni nagon na stolicu. Hemoroidi koji svrbe i krvare.
  • SEPIA – Veliki napor da se izbaci velika tvrda stolica, stomak se oseća punim.

ANEMIJA

Najčešće je reč o sidoropenijskoj anemiji, koja se često popravlja posle preparata gvožđa. To može nekim ženama da bude neprijatan tretman jer izaziva muku i teško se podnose. Odgovarajućim promenama u načinu ishrane i homeopatskim lekovima, stanje će se promeniti.

  • CALCIUM PHOSPHORICUM – Može u kratkom periodu da ojača trudnicu, indikovan je kod trudnica koje se žale na lako zamaranje, imaju loše varenje, hladne ruke i noge. Češće se radi o ženama koje jedu “junk food”, koje se loše hrane. Imaju želju za slanom i dimljenom hranom, zubi lako propadaju, a česti su bolovi u zglobovima i kostima, iritabilne u stanju slabosti, žude za promenom.
  • FERRUM METALICUM – Žene robusne konstitucije, čvrste, bledog tena, lako se zacrvene od bilo kakvog napora ili emocija, razdražljivi na buku.
  • PULSATILLA – Plačljive i osetljive žene, traže mnogo ljubavi i pažnju, žude za slatkišima. Previše dobijaju na težini, loše im je u toploj sobi, a bolje na svežem vazduhu.

Call Now Button