Proširene vene i homeopatija

Proširene vene su čest problem savremenog čoveka. Nasuprot uobičajenim tretmanima, homeopatija nudi prirodna rešenja. Lekovi poput Hamamelis, Pulsatilla i Lachesis mogu ublažiti tegobe i podstaknuti regeneraciju organizma.
Proširene vene i homeopatija

PROŠIRENE VENE I HOMEOPATIJA – Kao dvonožna bića, ljudi se nalaze u specifičnoj i jedinstvenoj situaciji na Zemlji – jedino oni mogu da obole od proširenih vena, boljke koja se sve češće javlja u savremenom društvu.

Ova neugodna i potencijalno ozbiljna bolest pogađa vene, posebno u donjim ekstremitetima.

Venski zalisci: Poslednja linija odbrane protiv gravitacije

Vene imaju ključnu ulogu u našem kardiovaskularnom sistemu: prenose krv prema srcu. Da bi to postigle, one poseduju jednosmerne ventile koji sprečavaju da krv, pod uticajem gravitacije, teče unazad. Kada ti ventili ne funkcionišu pravilno, krv se skuplja u venama umesto da ide ka srcu.

Ovaj fenomen je naročito izražen u donjim ekstremitetima gde gravitacija otežava protok krvi prema srcu.

Faktori rizika: Ko je na meti proširenih vena?

Među najčešćim uzrocima nastanka proširenih vena nalaze se:

  • Oslabljeni venski zalisci
  • Genetska predispozicija
  • Nedovoljna fizička aktivnost
  • Trudnoća

Težina u nogama predstavlja prvi simptom proširenih vena. Ovo stanje može evoluirati u grčeve u nogama i konstantnu otečenost.

Dijagnostika i posledice: Kada vene ne mogu da izdrže

Kada su vene proširene, one ne mogu da obavljaju svoju funkciju, što narušava rad ostalih organa. Zbog toga je neophodno blagovremeno dijagnostikovati i lečiti ovaj problem.

Dijagnoza se uspostavlja pomoću snimanja, tačnije, Kolor doplerom. U slučajevima duboke venske tromboze, primenjuje se antikoagulantna terapija.

Homeopatija: Alternativna pomoć kod proširenih vena

Homeopatija se pokazala kao korisna alternativa u ublažavanju tegoba proširenih vena. Homeopatski lekovi stimulišu regenerativne procese u organizmu, deluju na nivou ćelija i manjih struktura, ojačavaju zid vene i popravljaju njihovu elastičnost, kao i funkciju venskih zalizaka.

Nekoliko homeopatskih lekova pokazalo se efikasnim kod ovog problema:

  • Hamamelis: Ovaj lek je koristan za varikozne vene koje su jako proširene i bolno osetljive. Takve vene lako krvare uz neprijatan osećaj ili bockanje. Hamamelis je takođe dobar i za hemoroide koji krvare.
  • Pulsatilla: Koristi se kod proširenih vena u trudnoći, kod osećaja vrućine u stopalima, i kod pogoršanja usled izloženosti vrućini ili vrućim kupkama.
  • Lachesis: Vene mogu biti ružičaste, ali mogu biti i crne. Ovaj lek se koristi kada je koža lako podložna modricama, ili kada se javljaju crne ili purpurne kožne lezije. Efikasan je i kada su ekstremiteti ledeno hladni.

Zaključak

Proširene vene predstavljaju jedan od ozbiljnih zdravstvenih problema savremenog čoveka, posebno uslovljen našom dvonožnom anatomijom. Uticaj gravitacije, genetika, nedovoljna fizička aktivnost i trudnoća su neki od ključnih faktora koji doprinose njihovom nastanku.

Bez pravovremene dijagnostike i lečenja, proširene vene mogu narušiti rad celokupnog organizma. Alternativna medicina, kao što je homeopatija, pruža dodatne mogućnosti lečenja, koristeći lekove poput HamamelisPulsatilla i Lachesis koji mogu ublažiti tegobe i stimulisati regeneraciju organizma.

Ipak, za efikasnu borbu protiv ovog problema neophodno je uzeti u obzir sve faktore i pristupiti lečenju sveobuhvatno.

Call Now Button