Veterinarska Homeopatija u Srbiji

Veterinarska homeopatija u Srbiji postaje sve popularnija, posebno među vlasnicima pasa. Ova alternativna metoda lečenja koristi prirodnu sposobnost tela da se samoizleči. Često se koristi za tretiranje ortopedskih povreda kod pasa, kao što su povrede ligamenata i zglobova.
veterinarska homeopatija

Veterinarska homeopatija u Srbiji još je uvek u razvoju. U poslednjih nekoliko godina, počele su da se održavaju edukacije u vezi sa ovom oblašću. Edukacije često sprovode veterinarski homeopati sa prethodnim iskustvom.

Popularnost kod kućnih ljubimaca

Veterinarska homeopatija je posebno popularna kod vlasnika pasa. Ovaj vid tretmana temelji se na prirodnoj sposobnosti tela da se samoizleči. Vlasnici kućnih ljubimaca pružaju sve potrebne informacije o simptomima i ponašanju psa tokom bolesti ili povrede tokom posete homeopati i naši četvoronožni ljubimci dobijaju odgovarajući lek.

Razmotrimo, kao primer, kako se tretiraju povrede kod pasa.

Pet najboljih lekova za bol i povrede zglobova kod pasa

Kod povreda pasa, ponekad je potrebna operacija, ali to je ređi slučaj kada se koristi homeopatija. Ovo je posebno važno kod povreda ukrštenih ligamenata. Ortopedske povrede mogu biti različite ozbiljnosti. Nekima je potrebno samo odmor i homeopatski lekovi, dok su druge ozbiljne i zahtevaju eutanaziju.

Homeopatija je veoma delotvorna kod ortopedskih problema i često može da reši problem bez ikakvog drugog lečenja.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) NSAIL su lekovi koji se koriste za smanjenje zapaljenja, poput ibuprofena. U veterinarskoj medicini, to su lekovi poput Rimadila i Metacama. Međutim, studije su pokazale da korišćenje NSAIL može usporiti zarastanje i povećati oštećenje zglobova, te se homeopatski lekovi preporučuju kao alternativa.

Ishrana i suplementi

Pored homeopatskih lekova, ishrana pasa sa ortopedskim problemima je veoma važna. Psi trebaju visokokvalitetne proteine, minerale i antioksidante.

Pet preporučenih homeopatskih lekova:

  1. Arnica montana: Prvi lek za povrede i traume. Strah od dodira je ključna karakteristika za ovaj lek. Preporučuje se davanje u visokim potencijama.
  2. Rus tox: Ovaj lek je dobar za životinje koje su hladne i traže toplinu, kao i za one sa otokom, svrabom ili crvenilom kože.
  3. Ruta graviolens: Lek sa afinitetom prema ligamentima ili tetivama. Odličan za hronične probleme sa ukrštenim ligamentima.
  4. Calcarea carbonica: Lek za hronične slučajeve, uključujući upale mišića, ligamenata, zglobova i problema sa kostima.
  5. Symphitum officinale (Gavez): Ubrzava zarastanje preloma.

Kako tretirati frakture

Preporučuje se prvo davanje Arnice u visokoj potenciji, a zatim Symphitum. Homeopatski lekovi moraju doći u kontakt sa sluzokožom psa da bi bili efikasni.

Uzimanje lekova

Lek može biti u peletima ili u tečnom obliku. Za pse koji ispljunu lek, preporučuje se priprema rastvora sa peletama i vodom, a zatim primena rastvora direktno na desni psa.

Izvor: Dr. Tod Cooney, doktor veterinarske medicine.

Call Now Button